Gyakran feltett kérdések

Az edzések helye és időpontjai:

Az edzések 2016. január 1-től a következőképpen alakulnak:

hétfő 18.30 - 19.30 - Hattyas sori Egyetemi Sportközpont

szerda 18.30 - 20.00 - Hattyas sori Egyetemi Sportközpont

péntek 18.30 - 20.00 - Hattyas sori Egyetemi Sportközpont

Érdeklődni lehet: Tráser Tamás: (06-30) 645-2398

Az edzéseket vezeti: Csala Tibor 5. dan, Hatvani Lóránt 5. dan, Tráser Tamás 4. dan

Tagdíj: Az egyesületi tagdíj egy évben 54.000.

Ez feljogosítja a befizetőt az edzések, versenyek és országos események látogatására. A befizetésnél szigorú szabályaink vannak, melyeket illik komolyan venni! A tagdíjat két részletben kell befizetni, az első részletet legkésőbb február 5-ig, a második részletet legkésőbb szeptember 5-ig!

Új tagoknak nem kell a kezdőhónapra pénzt fizetniük, és nem kell természetesen a kezdőhónapot megelőző hónapokra eső részt sem befizetni. Családi kedvezmény is van, mely azt jelenti, hogy egy háztartáson belül csak egy díjat kérünk el az egyesület számára.

1) Mi az a Kendo?

kenˇdo [kendo:] fn. {japán, összetett szó} ken: kard; do: szellemi út (a japán filozófiában); 1 a ~: a kard útja; 2 a ~: kardtechnikák gyakorlása a test és a szellem együttes fejlesztésére

2) Van-e korhatár a kendóban?

Felső korhatár nincs, de az alsót 12 évben szoktuk meghatározni az edzések intenzitása és monotonsága miatt.

3) A felszerelést nekem kell megvennem? Mennyibe kerül?

Felszerelés vásárlása több részből tevődik össze.
A kezdőktől az első időszakban nem várjuk el, hogy bármit megvegyenek. Néhány hetet érdemes a vásárlással várni, hogy kiderüljön a kezdő számára, mi is az a kendó és mit is csinálunk edzésen, továbbá hogy valóban ezt akarja-e?
Ha igen és akarja csinálni, akkor kell egy shinai-t megvásárolnia. Ennek ára körülbelül 6-12 ezer forint körül mozog. Érdemes megkérdezni az edzések vezetőjét arról, hogy hol a legjobb beszerezni.
Utána ismét telhetnek el hetek, hónapok és ha a kitartás nem csökken, akkor keikogit és hakamát kell venni. Ennek ára széles skálán mozog a gyártó és minőség függvényében. Darabja 10.000 és 15.000 forinttól kezdődik.
Ha eltelt már több hónap, és az edzések vezetője úgy érzi, hogy itt az ideje a továbblépésnek, akkor kell elkezdeni a páncélon (men, tare, do, kote) gondolkodni. 

4) Meg lehet-e nézni az edzéseket?

Az edzéseink teljesen nyilvánosak, bárki megnézheti őket. Az "edzések/Edzésekkel kapcsolatos információk" link alatt van az időpont és a helyszín leírva.

5) Milyen egyéb edzéslehetőségek vannak még?

Kendó edzések vannak Budapesten, Veszprémben, Győrben, Győrzámolyban, Székesfehérváron, Pécsen, Mohácson, Sopronban, Miskolcon, Egerben, Debrecenben, Békéscsabán és Szegeden.
Az edzéslehetőségekről adatokat a www.kendo.hu oldalon lehet megtudni.

6) Milyen szinten van a Magyar Kendo?

A magyar kendo szakmai szinten igen magasan áll, hiszen Európában jelenleg a legerõsebbek vagyunk versenyeredményeinket tekintve! 1997-ben a Kendo Világbajnokság "B" csoportjában I. helyezést értünk el. Több egyéni és csapat európa bajnokságot nyertünk már, férfi, női és ifjúsági kategóriában is! Sok külföldi Magyarországot, Európa Kendos fellegvárának említi!

7) Van Magyarországon Japán Kendo tanár?

Igen, Abe Tetsushi tanár úr (7. dan) már 10 éve él hazánkban, és az MKSZ Technikai Igazgatója. Japánban végezte el a Testnevelési Egyetem Kendo szakot, ezen felül a szakmai területe a budo (Japán harcmûvészet) történelem.

8) Mit kell tennem, ha kendózni szeretnék?

Egyszerű! Le kell menned valamelyik MKSZ klubba, és ott el is kezdheted elsajátítani az alapokat. Melegítõ, póló tökéletesen megfelel, tornacipő nem kell, és természetesen a klub kölcsönöz Neked bambusz kardot (shinai-t), amíg be nem szerzed a sajátod!

9) Veszélyes sport?

A kendo veszéltelen küzdősport, aminek a biztonsága elsõsorban a felszerelések, és a technikák alkalmazásának szabályaiban rejlik! Itt nincsenek rúgások, és ütések, hiszen vívást gyakorolunk!

10) Önvédelemre lehet használni?

A Kendo nem tanít önvédelmi technikákat, hiszen karddal már nem járkálnak az emberek az utcán mint a középkorban.

11) Ha önvédelemre nem lehet használni, akkor mire jó?

A kendót nagyon sok területen hathat ránk, de közvetett formában, ami a sok gyakorlásokból, és az elvek elfogadásából eredeztethető. Fejleszti a gyors döntésképességet, a kitartást, természetes tartást ad (mind testtartásbeli, mind szellemi értelemben), stratégiát nyújt a mindennapokhoz. Az intelligencia, és a hatékonyság útja!

12) Mire tanít a Kendo?

Mint minden más küzdõsport, kitartásra, önfegyelemre, tiszteletre, robbanékonyságra, életerőre, ezen felül az érzékeid magas fokú csiszolására, és ezekben a megérzésekben történő bizalom kialakítására tanít, amely a Kendo szellemiségére igen jellemző.

13) A Kendot a szamurájok gyakorolják?

Igen, régen egészen az Edó kor végéig (1867-ig), de manapság már nincsenek szamurájok, csak a fennmaradt technikák, és a gyakorlási módszerek, no és természetesen a szamuráj szellem!

14) Miért kell kiáltozni a Kendoban?

Az egyik oka, hogy minél több energiával tudjunk támadásba lendülni, ami ugyanakkor önbizalmat is ad. Nem véletlen, hogy sok más sportban is - pl. a súlyemelés, gerelyhajítás, tenisz és még sorolhatnánk- éppen a nagyobb energia összegyűjtésért, és ezen energia felhasználása miatt kiáltanak.

15) Vannak versenyek a Kendoban?

Igen, vannak egyéni és csapatversenyek, súlycsoport nélkül, illetve szervezõktõl függően gyermek, junior, és felnőtt kategória. A Kendo Világbajnokságon viszont nincs korhatár szabályozás.

16) Ki számít nyertesnek egy Kendo verseny alatt?

A kendohoz nemcsak intelligencia, de gyakorlott szem is kell, ahhoz hogy felismerjük az érvényes találatokat. Ezeket a találatokat négy meghatározott - a védõfelszereléssel biztonságosan védett - testrészen lehet elérni: a fejen (men), a csuklón (kote), a test két oldalsó részein (dó), valamint a torkon szúrással (cuki). A verseny 5 perce alatt két találatot kell elérni megfelelő időben, helyen, hibátlan testtartással, és lelkülettel, amit három bíró többségi döntése alapján lehet megszerezni. Döntetlen esetén hosszabbítás van az első találatig.

17) Milyen szintek vannak a Kendoban?

Az Össz Japán Kendo Szövetség (Zen Nihon Kendo Renmei) nemrégiben "csökkentette le" az elérhetõ szintek számát 10. danról 8. danra, tehát 8 fokozat van. A danok előtt vannak úgynevezett "kyu" tanuló fokozatok is.

18) Miért nincsenek övszínek az kendóban?

A kendó gondolkodásmódja nagyon egyszerű, így azt vallja, hogy egy vívón meglátszik, hogy milyen szinten van, és ehhez nem kell küllembeli megkülönböztetés, ami sokszor csalóka lehet!

19) Nõk is gyakorolhatják a Kendot?

Igen, és nagyon tehetségesek, jó érzékkel tudják elsajátítani a vívást! Király Barbara sokszoros egyéni kendó európabajnokunk!

 

2018. szeptember 10., hétfő
 
Hírarchivum   Home   E-mail

A Szegedi Kendó Egyesület honlapja - 2007.
Az oldal fenntartója a Szabad Szoftver Egyesület
www.sse.hu